Column: het hete hangijzer

Waar ik ook in het land kom, veel ondernemers hebben het. Maar komen er helaas te laat achter dát ze het hebben en moeten nu drastisch maatregelen treffen.

“Wist je dat je het had?”, vraag ik dan. “Nou, ik wist wel dat ik het had, maar heb er te weinig aandacht aan geschonken en nu moet ik er toch écht vanaf…”
‘Wat hebben ondernemers dan?’. Ik hoor je denken… 

Ik heb het natuurlijk over de voorraad. Het eeuwige hete hangijzer dat, zolang het niet in de winkel ligt, eigenlijk alleen maar geld kost. En dan in het beste geval alleen de voorraad van dit seizoen. Menig ondernemer weet dat er waarschijnlijk van de vorige seizoenen ook nog wel een klein restantje ligt. 

Kijk nog eens kritisch 

Mijn collega Edwin Belt schonk aan dit onderwerp eerder al aandacht. Hij beschrijft in een notendop hoe je een goede in- en verkoopplanning maakt. 
Nou weet ik dat het grootste gedeelte van de inkoop al is gedaan en dat bijsturen lastig is. De handtekeningen zijn over het algemeen al gezet. Maar zou het een idee zijn om toch nog eens kritisch te kijken naar de gemaakte afspraken: zijn die wel zo goed en zo ja, zijn die goed voor beide partijen? Zou je marge beter kunnen? Zou er een doorverkoopgarantie gemaakt kunnen worden? Kan er in het seizoen goed worden bijgestuurd? Hoe vaak komt een vertegenwoordiger langs om de situatie van hun merk in jouw winkel te bekijken?

Geen vraag te gek

Mocht je antwoorden willen op deze vragen of een voorzet willen over een te volgen strategie, neem dan contact met ons op! We maken een afspraak met een van onze bedrijfsadviseurs tijdens de ledenadviesdagen. Deze zijn altijd op de eerste maandag van de maand en hier krijg je een uur gratis advies. 

Nu ik toch lekker aan het schrijven ben…

…wil ik jullie ook heel graag uitnodigen voor de Retail richting 2030 sessies in Nistelrode (@Van Tilburg Mode en Sport) en Rotterdam (@Groos)! Samen kijken we waar het met de retail naartoe gaat richting het jaar 2030. Wat kan je verwachten? Kennis, inspiratie en praktische voorbeelden. Zodat je er de volgende dag mee aan de slag kan. Zie ik je daar? 

Aanmelden

Related posts