Bijl Blogt: Elkaar beter kennen biedt kansen

Vorige week vond het event van ‘Pop-up naar Local Hero’ plaats op de Haagse Hogeshool. Velen van jullie werkten mee aan het onderzoek van hoofdonderzoekster Anja Overdiek en jullie input vormde de basis voor het event. Daarvoor dank. In Augustus komt er een publicatie vanuit de Hogeschool.

Startende ondernemers worstelen overwegend met vier thema’s:

  1. Strategie bepalen
  2. In control zijn
  3. Verdienmodellen overeind houden
  4. De klant centraal stellen

Hoewel het laatste heel belangrijk is, vinden de respondenten uit het onderzoek dat van de vier thema’s het minst belangrijke. Dat is wel zorgelijk, toch?

De crux bij alle thema’s zit deels in ICT. Het zit vooral in het gebrek aan over- en inzichten van processen. De respondenten hebben niets met de huidige ICT-oplossingen en zijn daarom niet gemotiveerd ze te gebruiken. De huidige systemen zijn te duur, complex en allesbehalve beeldend en grafisch vormgegeven. Op de Haagse Hogeschool is daarom een prototype gemaakt ‘Creative Intelligence’, deze ICT-oplossing voorziet beter in de behoefte.

Vanuit het onderzoek komen vier types ondernemers naar voren, ieder met eigen kenmerken: De maker, De Alleskunner, De Idealist en de Troublemaker. Aanvullend zijn er ook vier verdienmodellen: De Contentprovider, De Expert, De Scale-up en de Curator.

Het onderzoek laat een ideale match zien tussen het type ondernemer en het bijbehorende businessmodel. Hoewel alles een mix is van mogelijkheden is het boeiend om te zien dat er een soort ideale combinatie bestaat.  De beste matches tussen het type ondernemer en het verdienmodel zijn:

  1. De Contentprovider & Maker
  2. De Troublemaker & Scale-up
  3. De Idealist & Expert       
  4. De Alleskunner & Curator

Voor vastgoedbedrijven en gemeentes is het interessant om te weten met welk soort ondernemer en verdienmodel ze te maken hebben. Elkaar begrijpen en de ambities en motivaties beter kunnen duiden is een mooie stap voorwaarts als het om innovatie gaat. Het onderzoek geeft een boost in de goede richting.

Een ander interessant facet was de bijdrage van het Haags Retailpunt. De diverse deelnemers van het onderzoek maakten gebruik van het concept Storey. Zo zie je dat Grootwinkelbedrijf en starters veel van elkaar kunnen leren en aan elkaar kunnen hebben. Als je elkaar kent en leuk vindt ontstaan er mooie dingen.

Related posts