Bijl blogt: Een van de vier

Ik lees graag retail gerelateerde boeken. Die boeken koop ik altijd privé. Als ze mij hebben geboeid deel ik de strekking van de inhoud regelmatig in mijn columns, dat zal een enkeling niet zijn ontgaan.

By the way, ik mocht samen met een paar professionele en bevlogen dames namens INretail ook een heerlijk boek schrijven: ‘Hoera ik heb een winkel’. Dat terzijde. Lezen en kennis opdoen is fijn.

De Vier

Het boek waar ik nu jullie aandacht voor vraag heet De Vier, met als subtitel ‘Het verborgen DNA van Amazon, Facebook, Google en Apple’. Waarom dit boek? Het is een intrigerend en begrijpelijk geschreven verhaal, dat inhoudelijk uitlegt hoe deze vier bedrijven werken. Waarom zijn deze organisaties succesvol en hoever strekt hun macht? In een column kan ik moeilijk een heel boek samenvatten. Ik waag hierbij een poging om de essentie van de impact van Facebook toe te lichten. Vandaar de titel van deze column ‘Een van de vier’.

Wat we op Facebook zien is wat we begeren

Het is het meest omvangrijke en succesvolste bedrijf dat ooit werd opgericht. Twee miljard mensen hebben een relatie met Facebook. Gemiddeld brengen ze 35 minuten per persoon per dag op Facebook door. Voeg Instagram en WhatsApp erbij en de teller staat op 50 minuten per persoon per dag (in 2016 gemeten!). Google en Facebook hebben samen 51% van de wereldwijde mobile advertentiemarkt en dat aandeel groeit elke dag. Ook een krant als de New York Times trekt dagelijks 15% van haar lezers via Facebook. De algoritmen die Facebook inzet werken zeer polariserend op de samenleving. Zij beheersen het verdeel- en heersspel. Facebook voorziet 44% van alle Amerikanen van nieuws. Toch wil Facebook geen mediabedrijf genoemd worden omdat ze dan ter verantwoording wordt geroepen. Iets wat Facebook niet past en daarom ook niet wil. Facebook ziet zichzelf als platform waar anderen de content maken en delen. Zij wil de verantwoordelijkheid daarvoor maar zeer beperkt nemen. Facebook wil snel groeien tegen lage kosten. Daarom doet ze liever zaken via computers dan met (te veel) mensen. Dat zien zij als extra kosten en belemmerend. Facebook koopt elke bedreigende firma uit de markt, geld is daarbij nooit een probleem.

Facebook snapt als beste wat wij als mensen begeren. Deze informatie halen ze uit hun data. Zij hadden als eerste door wat de kracht van beeldcommunicatie is (60.000 keer sterker dan woorden). Daarom koppelen ze constant nieuwe apps, die wij kunnen gebruiken voor onze eigen beeldcommunicatie. Facebook faciliteert persoonlijke relevantie. Jij en ik kunnen onze persoonlijke content perfect met elkaar communiceren en desgewenst delen met meerdere personen. Facebook kan zich heel snel aanpassen aan een veranderende markt. Facebook hanteert eigen segmentatiemodellen, die ze constant aanpast. Met het gebruik van deze profielen is het mogelijk om zeer doelgroep gericht content aan te laten bieden aan derden. Nog een aantal andere Facebook-feiten:

  • Facebook verhuurt de toegangsrechten tot communities, het eigendom is van Facebook.
  • Facebook spoorde op haar platform duizenden merken aan om communities te bouwen, die vervolgens voor geld werden uitgeruild naar de concurrenten.    
  • Facebook groeit snel omdat ze tegen lage kosten rijke informatie en grote verspreiding biedt.
  • Facebook heeft via universiteiten direct toegang tot high potentials. Kortom: ze kapen techneuten.
  • Facebook creëert een economische waarde per medewerker die 100 keer groter is dan het beste andere bedrijf ter wereld ooit realiseerde.

Ons massale Facebookgebruik zegt veel over de macht en impact van Facebook. Is dat erg? Ik denk van niet. Mits er voldoende toezicht is op het vermarkten van gegevens en het speelveld ook ruimte biedt voor anderen. Onze coulance in alles wat Facebook doet zegt ook veel over onszelf. Andy Wharhol zei ooit: ‘Everyone wants his 15 minutes of fame’. Facebook geeft ons een uur per dag!

Related posts