Voorkom boetes van de ACM

Een niet deugend retourbeleid, stunten met niet-bestaande prijsvoordelen of de prijs helemaal niet vermelden bij een artikel. Praktijken waar de Autoriteit Consumenten en Markt (ACM) niet van gediend is.

De Nederlandse handhaver van consumentenrechten heeft de afgelopen periode retailers in de mode- en wonenbranche op de vingers getikt. Opletten geblazen dus en voorkom dat jij boetes opgelegd krijgt. 

Onzuivere prijsmarketing 

Twee weken geleden werd een boete van €350.000 opgelegd aan meubelbedrijf Seats & Sofa’s. Het bedrijf zou zich niet aan de regels met betrekking tot prijzen hebben gehouden. Namelijk, in de folder van het bedrijf werden van-prijzen vermeld waar de meubels nooit eerder voor zijn aangeboden. Ook straft de ACM het bedrijf voor het niet vermelden van prijzen bij meubels die in de winkel staan. Het is in strijd met de Prijzenwet dat consument alleen via een medewerker in de winkel en een prijslijst de prijs kan achterhalen. 

Eerder al gewaarschuwd

Eind 2016 al meldde de ACM dat sommige speelgoedketens op een verkeerde manier prijzen vermeldden. Volgens de ACM werden de producten die met van-/voor-prijzen werden aangeboden, nooit voor de van-prijs verkocht. Ook in de reisbranche werd daar een zware boete opgelegd omdat een reis niet te boeken was voor de aanbiedingsprijs. Hierop vaardigde de ACM richtlijnen uit, die dit soort praktijken moeten voorkomen. Destijds werd aangekondigd dat er gehandhaafd zou worden bij overtredingen

Niet deugend retourbeleid 

Ook werd kledingmerk BALR. onlangs op de vingers getikt door de ACM. In dit geval vanwege een niet deugend retourbeleid. Het bedrijf gaf aan een deel van haar klanten aan dat zij hun bestelling in de webwinkel niet konden retourneren omdat zij gebruik hadden gemaakt van een eenmalige kortingscode, bedoeld voor personeelsleden, die wisten dat niet geretourneerd mocht worden. Dit mag niet, oordeelde de ACM. Consumenten hebben bij internetaankopen altijd 14 dagen de tijd om van de aankoop af te zien en hoeven daar verder geen reden aan te geven. 

Opletten geblazen 

Gezien de focus van de ACM is er reden te meer om je strikt aan de regelgeving te houden. Zowel de regels omtrent de beprijzing van je producten en diensten als die van een juist retourbeleid. 

Let bijvoorbeeld goed op bij aanbiedingen. Als je een aanbiedingsprijs vermeldt wanneer er feitelijk geen sprake is van een aanbieding, of als het product nooit voor de van-prijs is aangeboden, dan spreken we van oneerlijke handelspraktijk. De klant zou namelijk misschien niet tot aankoop zijn overgegaan als hij wist dat er feitelijk geen prijsvoordeel was. Een aanbieding moet ook werkelijk beschikbaar zijn en niet alleen als lokkertje dienen. Daarbij moeten prijzen op de producten aanwezig zijn zodat de consument zonder hulp van een verkoper de prijzen kan bekijken. Dat betekent ook voor producten in de etalages.

Mocht de ACM waarnemingen doen van ‘vermeende oneerlijke handelspraktijken’ of overtredingen zien van het Besluit Prijsaanduiding Producten, houd er dan rekening mee dat bewijs kan worden verlangd van het tegendeel. 

Heb je vragen over de wet- en regelgeving over prijzen of retourbeleid? Neem dan contact op met Ondernemersservice via 088 973 0600.

Related posts